Ekipman
2013 yılında öğrenci bütçesiyle Anadolu Sahilleri Bisiklet Turu’nu yaparken, ekipman konusunu o kadar da önemsememiştim. Önemsediğim tek konu kaliteli bir bisikletimin olmasıydı. Bisikletçiden ve Ebay’den Çin malı tur çantaları almıştım. Üniversite hayatım süresinde ocak, uyku tulumu, çadır gibi temin ettiğim kamp ekipmanlarım da vardır. Yani, aklınıza gelebilecek çok basit malzemelerle yola çıkmıştım.
Doğu Karadeniz’de 10 gün yağmur altında sürünce önce su geçirmez çantanın değerini; yol boyunca kırılan çadır pollerinden sonra ise kaliteli bir çadırın önemini anlamıştım. Bu ikisi sadece birer örnek… Özünde şunu da unutmamak lazım; aslında yola çıkmak için istemek yeterli, gerisi teferruat. 😉
2022 senesinde Asya Bisiklet Turu’na çıkarken yoldaki konforu ve seyahatten aldığım keyfi artıracak bazı yatırımlar yaptım.
Tur Bisikleti – Trek 520 Disc
Bisiklet turu yaparken temin edeceğiniz en önemli malzemelerin başında tur bisikletçiliğine uygun bir bisiklet geliyor. Bu konu, pek çok kişi için muhtemelen aynıdır.
Ben bisiklet olarak Trek 520 Disc modelini tercih ettim. Markanın yıllara dayanan tecrübesi ve daha önce de aynı marka bisiklet kullanmam 520’yi seçmemde etkili oldu.
Bisikletim için hazırladığım detaylı inceleme yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bisikleti anlattığım Youtube videosunu da inceleyebilirsiniz.
Çadır – Marmot Vapor 2P
Bisiklet turculuğunda çadır konusunun sınırsız bir alternatifi var. 3 mevsim, 4 mevsim, ultra hafif ya da kişi sayısına göre çadırlar var.
Ben çadır olarak kubbe yapısı, içinin ferahlığı ve dayanıklılığı gibi sebeplerden 2 kişilik Marmot Vapor 2P kullanıyorum. “Tek kişi için 2 kişilik çadır biraz hamallık olmuyor mu?” diye sorabilirsiniz… Cevap hem hayır hem evet. 🙃 Çadır konusunda detaylı bir inceleme yazısı yazacağım ve orada bu soruya da cevap vereceğim.
Uyku Grubu
Kışlık Uyku Tulumu – Alpinist -19 Konfor / -27 Ekstrem
Üniversite yıllarımda dağcılık için edindiğim ilk ekipmanlardan biri bu uyku tulumuydu. Hatta kar mağarası içinde bile rahatlıkla kullanmıştım. Zaman içinde bazı badireler atlattı ve eski konforuna pek yaklaşamasa da soğuk hava şartlarında şort ve t-shirt ile içinde uyuyabildiğim için kendisinden vazgeçemiyorum. Ekipmanların içinde belki de en çok yer kaplayanı olabilir kendisi. Tek handikabı da bu bence.
Yazlık Uyku Tulumu – Quecha Ultralight +15 Konfor / +11 Limit
Bisikletle Türkiye Turu yaparken edindiğim bir uyku tulumuydu kendisi. Yaz sıcaklarında Alpinist’in fazla geldiği yerde gayet konforlu oluyor.
Şişme Mat – Foreclaz MT500 Şişirilebilir Mat
Şişme mat büyük konfor, bunu bir köşeye yazalım. Uzun zamandır nasıl pek çok kişiye tavsiye edip kendimin kullanmadığı ise tam bir sorunsal. Piyasadaki F/P olarak en verimli mat bu diyebilirim. Hem sarı rengi de güzel 🙃
Z Mat – Forclaz MT 500 Ekstra yalıtımlı
Z matı, şişme matın altında kullanıyorum. Bir tarafı ışıma için folyo ile kaplı olduğu için de tercih ettim. Bu ürünü de daha çok F/P konusundan tercih ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim.
Şişme Yastık – Forclaz MT 500 Şişme Yastık
Çok uzun yıllar yedek kıyafetlerimi kafamın altına koyarak kampları geçirmiştim lakin bu da ikinci net bilgi: şişme yastık da güzel bir şey. Ben yastık olarak daha çok sert / yumuşak arası, orta hamur bir sertliği tercih ediyorum. Bu yastığı da orta az hava ile kullandığımda dengeli bir şekilde kalabilmesinden dolayı tercih ettim.
Mutfak Grubu
Bu kısmı yazmaya geçmeden önce şunu da belirteyim, ilerleyen zamanda mutfak ekipmanlarım için bir “Çantada Ne Var?” videosu hazırlayacağım. O video gelene kadar muftak gereçlerim şu şekilde.
Kamp Ocağı – MSR XG-K Extreme Benzinli Ocak
Daha önceleri Primus Mimer model bütan propan bir ocak kullanıyordum. Bu yolculuğa çıkmadan önce, tüp bulurum bulamam sorularını bir kenara bırakmak istedim. Bu ocağı seçmemdeki en büyük sebep ise MSR markasının bu alandaki tecrübesi ve XGK modelini uzun yıllardır üretmesiydi. MSR XGK Extreme, yüksek irtifalarda rahatlıkla yanabiliyor, farklı yakıt türleriyle (gazyağı, mazot, benzin) kullanılabiliyor ve periyodik bakımlarıyla neredeyse evladiyelik bir süre kullanıcısına yoldaşlık edebiliyor.
Yakıt şişesi olarak da yine MSR markasının 0,59 litre (20 Oz) kapasite sahip alüminyum şişesini tercih ettim. Ara boy olan bu şişe hem bisikletin alt matara kafesinde rahat taşınıyor hem de içinde yakıt az kasa bile büyük şişeye (o,887 litre/30 Oz) göre daha az pompalama eforu istiyor.
Termos – Alladdin 1 L
Yine üniversitedeki dağcılık serüvenimde ilk aldığım ekipman bu termostu. Üstünden 13 yıldan fazla geçmesine ve benimle binlerce km yol tepmesine rağmen ilk günkü performansından neredeyse hiçbir şey kaybetmedi. Kapağının bardak olarak büyüklüğü de ekstradan bardak taşımama yer bırakmadığından ayrıca seviyorum.
Tencere – Stanley Adventure 1,5 L
Alüminyum ya da kaplamalı tencere setlerine kıyasla daha sağlıklı oluşu, çizilme ya da kararma gibi handikaplarının olmayışı gibi sebeplerden çelik bir tencere tercih ettim. Stanley Adventure 1,5 L ise küçüklüğü ve fonksiyonel özellikleri bakımından öne çıkıyordu.
Çaydanlık – Ferrino Titanyum 1,4 L
Çaydanlık konusunda 1,4 litre biraz abartı gibi olabilir ama beni gibi 1 litre termosa ve yaklaşık yarım litre de mug’a da sahip olunca, bu çaydanlık tam fit oluyor. Titanyum oluşu ise çabucak soğuyarak çantadaki yerini alması konusunda büyük rahatlık sağlıyor.
Su Grubu
Su Matarası – Tupperware 1 L
Bu mataraları kullanan bir bisiklet turcusu da önce görmedim. Ağızının kapalı oluşu ve 1 litrelik kapasitesi bu mataraları tercih etmemden öncelikli neden oldu. Zaman içinde nasıl bir randıman vereceklerini deneyimleyip burada yeniden paylaşacağım.
Su Filtresi – MSR Miniworks Ex
Biraz daha yaban bölgelerdeki su kaynaklarını rahatlıkla filtreleyen bu ürünü tercih etmemde 2 neden başı çekiyor. İlk MSR’ın su filtresi konusundaki deneyimi, ikincisi ise bakım kolaylığı. Türkiye içindeki ısınma turunda kullanma fırsatı bulacağımı sanmıyorum ama yolculuğun ilerleyen zamanında elbet ihtiyacım olacaktır. Temkinli olmakta fayda var 🙂
Bu filtre ile yaklaşık bir dakikada 1 litre civarı su arıtabiliyorsunuz. Seramik filtresini de rahatlıkla çıkartıp temizleyebiliyorsunuz.
Su Çantası – Ortlieb Waterbag 10 L
Mutfak çantasını da hesaba katarsak bisiklet üstünde rahatlıkla 3,5 litre su taşıyabiliyorum. Medeniyetten uzak geçişlerde ya da sudan uzak yapılacak kamplarda ekstradan ne kadar suyunuz varsa kafanız o kadar rahat oluyor. Bu su çantasını da sırf böyle ihtimaller için yanımda taşıyorum. Ayrıca çantanın ağzı ile MSR Miniworks su filtresinin çıkışı birbirine tam oturuyor. Su arıtma işlemlerinde de bu çantayı rahatlıkla kullanabileceğim.
Aydınlatma Grubu
Kafa Lambası – Petzl Tikka 300 Lümen
Uzun zamandır radarımda olan bu kafa lambasını pek çok noktada kullanabiliyorsunuz. Kamp akşamlarının yanı sıra bisiklet için de gayet kullanışlı, önünüzü çok güzel aydınlatıyor. En kısık beyaz ışık modu olan 6 lümelde 10 metreye kadar aydınlatıyor ve 120 saate kadar pili gidebiliyor. En kuvvetli modda ise 300 lümel ışık ile 60-65 metrelik bir alanı gayet güzel aydınlatıyor. Tabii bu sevide pil daha hızlı gidiyor. Ayrıca kırmızı ışığa da sahip olması Petzl Tikka kafa fenerine ısınmama sebep oldu.
Fener 3 tane AAA pille çalışıyor. Kutusunda Duracell marka piller çıkıyor ben onları kullanmak yerine GP Recyko Pro AAA 800 Mah şarjlı pil kullanıyorum. Pro serisi pilleri diğer pillere göre daha uzun süre enerji seviyesini düşürmeden güç verebildikleri için tercih ediyorum.
Çadır Lambası – Quechua Dinamonlu Kamp Lambası – 50 Lümel
Daha önceleri pek kamp lambası tercih etmiyordum ama bir yerden sonra konforuna bir hayli alıştım. Kuzenimin hediyesi olan bu lamba 2 farkı beyaz aydınlatma seviyesine ve kırmız ışığa sahip. Kırmızı ışık ortamda göz almadan etrafının aydınlanmasını sağlıyor. Bu da özellikle kalabalık bir ortamda ışığın kimsenin gözünü almadan oturabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda kırmızı ışık sineklerin toplanmasına da mani oluyor.
Bisiklet Tur Çantaları
Bisikletçilerde satılan yeşil renkli Çin malı çantaları ya da Vaude Karakorum gibi bisiklet tur çantası olarak farklı kalitede ve özellikte birçok çantayı deneyimledim. Asya yolculuğu için ise pek çok tur bisikletçisinin tercih ettiği Ortlieb bisiklet çantalarından oluşan bir çanta grubu oluşturdum.
Su geçirmez bisiklet çantası olarak kendini kanıtlamış bu ürünleri bir süre kullandıktan sonra bu kısmı güncelleyeceğim.
- Arka Heybe Çanta: Ortlieb Back Roller Free 40 L
- Tepe Çanta: Ortlieb Top Rack 49 L
- Ön Heybe Çanta: Ortlieb Front Roller Free 25 L
- Gidon Çantası: Ortlieb Ultimate Six 7 L
- Kadro Çantası: Ortlieb Bikepacking 4 L
Kullandığım Kamera ve Video Ekipmanları
Bisiklet turu sırasında kullandığım kamera ve görüntü ekipmanları içinde ayrıntılı bir yazı hazırladım. O yazıya aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ulaşabilir, seyahatleriniz için edinebileceğiniz kamera ve video ekipmanları hakkında fikir alabilirsiniz.