Uçakla Bisiklet Nasıl Taşınır?
Bisiklet turu yaparken farklı zamanlarda bambaşka durumlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Planlar her zaman hayal kurduğunuz zamanki kadar berrak şekilde gitmiyor. Pedallayarak geçmeyi planladığınız A ile B noktası arasındaki mesafeyi uçak, tren, otobüs gibi alternatif ulaşım araçlarıyla kat etmeniz gerekiyor.
Böyle durumlarda uçak seyahati, yüzlerde ya da binlerce kilometre mesafeyi hızlı ve minimum yorgunlukla aşmanıza ve bisiklet turuna devam etmenize yardımcı oluyor.
Zorda kalmadığım sürece uçakla bir yerden bir yere gitmemeye çalışıyorum. Süreç biraz zahmetli oluyor. Buna rağmen ben toplamda 3 kere bisikleti uçağa koyarak seyahat ettim.
2019 senesinde yaptığım ilk seyahatimde yeni aldığım tur bisikleti Trek 520 Disk’i Londra’dan İstanbul’a getirmiştim.
İkinci seyahatimi ise Asya Bisiklet Turu sırasında yaptım. Azerbaycan ve Türkmenistan kara sınır kapıları kapalı olduğu için Orta Asya’ya gitmek için tek seçenek uçak yolculuğu kalmıştı. Tiflis (Gürcistan) ile Almatı (Kazakistan) arasında uçarak seyahat ettim.
Son olarak ise Asya Bisiklet Turunun sonunda, Özbekistan’ın Ürgenç şehrinden İstanbul’a bisikleti uçağa koyarak yolculuk yaptım.
Peki, bisikleti uçağa koyarak nasıl yolculuk yapılıyor?
Uçakla Bisiklet Taşırken Yapılacaklar
1 – Uygun Uçuşu ve Havayolu Şirketini Bulma
2 – Bisiklet için Bagaj Rezervasyonu Yapma
3 – Bisikleti ve Ekipmanları Paketleme
4 – Havalimanına ulaşım
5 – Uçağa Binme
6- Havalimanından Ayrılma
Hadi şimdi yukarıda saydığım bu maddelerin biraz detaylarına bakalım.
1 – Uygun Uçuşu ve Havayolu Şirketini Bulma
Öncelikle seyahat edeceğiniz A noktasi ile B noktası arasındaki en uygun uçuşu ve havayolu şirketini bulmanız gerekiyor. Bunun için ben ilk olarak www.skyscanner.com sitesinden aternatif tarih aralığındaki uçuşlara bakıyorum. Her zaman için alternatif şehirleri de hesaba katmaya çalışıyorum.
Örnek olarak, Gürcistan’dan Kazakistan’a uçak bileti bakacaksınız diyelim. Gürcistan’da yolculuğunuzun sonu Tiflis, gideceğiniz yer ise Kazakistan Almatı olsun. Tiflis – Almatı arasındaki uçuşlara bakıyorum. Sonrasında ise bineceğim ve gideceğim ülkedeki alternatif şehirlerin hava limanlarını araştırıyorum. Bazen bir komşu şehirdeki uçuş hem daha ekonomik hem de daha konforlu olabiliyor.
Mesela, Özbekistan’dan Türkiye’ye dönerken Semerkant, Buhara ya da Taşkent gibi şehirler yerine Ürgenç gibi küçük bir şehirden uçmamın sebebi de buydu. Diğer şehirlere göre daha ekonomikti. Üstelik çizdiğim rota için de güzel bir son noktaydı.
Havayolu Şirketinin Önemi
Ben bisikleti de taşıdığım uçak seyahatlerimde mümkün mertebe ülkelerin büyük havayolu şirketlerini tercih etmeye özen gösterdim. Bu tarz havayolu şirketlerinin kurumsal web sitelerinde bisiklet taşımaya ilişkin detaylı bilgiler ve yönlendirmeler bulabilirsiniz. Gerekli durumlarda ise çağrı merkezlerinden yalın şekilde bilgi alabilirsiniz. Örneğin Tiflis – Almatı arası uçuşumda Kazakistan’ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air Astana’yı tercih ettim. Web sitelerinde gerekli açıklamaları kolaylıkla bulabilmiştim. Londra – İstanbul ve Ürgenç – İstanbul yolculuklarımda ise Türk Hava Yolları’nı kullamıştım.
2 – Bisiklet için Bagaj Rezervasyonu Yapma
Havayolu şirketleri belirli spor ekipmanları için özel şartlar ve ekstra bagaj ücretleri isteyebiliyor. Bisikletleri belirli ölçüleri olan koliler için kabul ediyorlar. Tur bisikletleri için 29 Jant L beden bir bisikletin kolisi her türlü yeterli oluyor.
Uçakla Bisiklet Taşırken Ek Ücret Ödeniyor mu?
Her havayolu şirketi destinasyonlar özelinde bisiklet kolileri için farklı bagaj ücretleri istiyor.
Türk Hava Yolları’ndan örnek verecek olursam;
Yurtiçi uçuşlarda 209 ₺ ek bagaj ücreti alırken yurt dışı uçuşlarda ise mesafeye göre bu ücret değişiyor.
Uçakla bisiklet taşıma için yapacağınız ek kargo ücretini iki şekilde ödeyebilirsiniz. Tabi bu yöntemler havayolu firmasından firmansına göre değişiklik gösterebilir.
İlk Yol: Online Bilet İşlemleri
Havayolu şirketlerinin bir kısmı online bilet hizmeti sayfasından check-in gibi işlemlerin yanı sıra ek bagaj işlemlerininin de yapılmasına müsade ediyor. Bu sayfadan bisikletiniz için ek bagaj rezervasyonu yaptırarak belirlenen ücreti kredi kartınızla v.s ödeme yapabilirsiniz.
İkinci Yol: Müşteri Hizmetleri ve Havalimanı Kontuarı
Eğer online işlemler üzerinden bisikletiniz için rezervasyon yaptıramıyorsanız uçuşunuzdan en az 24 saat önce havayolu firmasının çağrı merkezini arayarak biletiniz için için spor ekipmanı bagajı rezervasyonu yaptırmalısınız.
Rezervasyonunuzu yaptırdıktan sonra para ödeme kımını havalimanında yapacaksınız. Bunun için de önce check-in ve bagaj işlemleri yapılan kontuar’da işlem yapacak; ardından da havalimanındanki bilet satış ofisine bisikletiniz için ek ödemeyi yapmanız gerekecek. Bu kısım biraz zaman aldığı için hava limanında kontuara girebildiğiniz kadar erken girmenizi tavsiye ederim.
3 – Bisikleti ve Ekipmanları Paketleme
Uçakta bisiklet taşırken en yaygın kullanılan yöntem yukarıda da bahsettiğim gibi bisikleti koli içine koymak oluyor. Bisikletleri taşımak için üretilen özel çantalar da var. Bu çantalar sert malzemeden yapılıyor ve gelebilecek olası zararlara karşı bisikletinizi maksimum koruyor. Lakin bu çantaların dez avantajları hem yüksek maliyetleri hem de gittiğiniz yerde çantayı ne yapacağınız sorusu. Çünkü 2023 başında minimum 15.000 ₺ olan bu çantaları gittiğiniz yerde gözden çıkartamazsınız. Tabi yarış ya da daire şeklinde yaptığınız bir tur planınız varsa bu çantalar gayet kullanışlı. Tabii kullanmadığınız zamanda da çantayı depolayacak bir yerinizin olması da önemli.
Diğer taraftan karton bisiklet kutuları hem ucuz maliyetli hem de tek yön uçuşlar için gayet gözden çıkartılabilir bir malzeme. Ben yolculukluklarımda karton kutuları tercih ettim.
Uçakta Bisiklet Taşımak için Karton Kutu Nasıl Bulunur?
Burada benim tavsiyem uçuşunuzdan en az 2 hafta önce biletinizin olduğu şehirdeki bisikletçileri Google üzerinden araştırın. Gerekirse mail atın ya da telefon edin. Telefon en garanti çözümdür. 🙂 Uçakla yolculuk edeceğinizi ve bisikletiniz için kutu aradığınızı söyleyin. Kutuları olup olmadığını ya da bisikletiniz için kutulama hizmeti verip veremeyeceklerini sorun.
Eğer daha önce kutulama tecrübeniz varsa, kendiniz kolileyebilirsiniz. Fakat tecrübeniz yoksa ilk seferde bu işlemi uzman bir mekanikerle yapmanızı tavsiye ederim. Yani kutuyu alacağınız bisiklet dükkana gidin ve onlardan bisikletinizi uçuş için kolilemelerini isteyin.
Ben Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bisikletime uygun koli bulmak için birkaç bisiklet mağazası dolaşmak zorunda kalmıştım. 2022 yılında pandemi dolayısıyla kara sınırları hala kapalı olunca bir çok turcu Tiflis’i aktarma merkezi olarak kullanıyordu. Oradan Orta Asya ya da Güney Doğu Asya gibi bölgelere uçakla seyahat ediyordu. Hal böyle olunca bir çok bisikletçide bisiklet kutusu kalmamıştı. Hem karton kutu bulmak hem müsait işgücüne denk gelmek bir hayli zor olmuştu.
Bisiklet Kutulanırken Neler Yapılır?
Eğer uçağa bineceğiniz nokta seyahatiniz için ara bir nokta ise bisikletinizi kutulatacağınız bisikletçiye bakım için bırakmanızı da tavsiye edebilirim. Bisikletçide hem bakımları yapılır, yağlamaları v.b şeyler halledilir hem de bisikletiniz kutulanır.
Kutulanırken de şu işlemler yapılıyor.
– Ön teker sökülüyor
– Gidon sökülüyor
– Ön bagaj sökülüyor (varsa)
– Ön çamurluk sökülüyor (varsa)
– Pedallar sökülüyor
– Sele borusu sökülüyor.
– Tüm malzemeler birbirine zarar vermeyecek şekilde kutunun içine yerleştiriliyor.
Ben her zaman kutunun içindeki boşluklara mat, ultralight uyku tulumu, tripot, kamp sandalyesi, varsa boşta kalan tur çantası gibi şeyleri ve kaskı da koyuyorum.
Unutmadan, bazı havayolu şirketlerinin bisiklet kolileri için ağırlık sınırlamaları var. Mesela Pegasus Hava Yolları 20 kg ile sınırlıyor. Başka firmalarda ise 15 ile 25 kg arasında bu sınır değişebiliyor. Bu durumda benim yaptığım gibi koli içine ekstra şeyler yerleştiremiyorsunuz. Çünkü ortalama bir tur bisikleti zaten 15 kg’ı rahat buluyor. Karton kutunun kendi ağırlığı da gelince koliniz 20 kiloya yaklaşıyor. Koli boyutları, ağırlıkları ve özel şartları muhakkak kullanacağınız havayolunun sitesinden kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bazı havayollarının bisiklet kuralları için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
Türk Hava Yolları:
https://www.turkishairlines.com/tr-int/bilgi-edin/spor-ekipmanlari/bisiklet/
Pegasus Hava Yolları:
https://www.flypgs.com/faydali-bilgiler/diger-bilgiler/ozel-hizmet-ekipman-tasima-ucretleri
Air Astana:
https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Baggage/Carriage-of-Special-Equipment
Emirates Airlines:
https://www.emirates.com/english/before-you-fly/baggage/unusual-baggage-and-special-allowances/
Lufthansa Hava Yolları
https://www.lufthansa.com/cr/en/sports-baggage
Bisiklet Çantalarını Paketleme
Ben her uçuşumdan önce bisiklet çantalarımı da birbirlerine sabitleyerek streç film gibi malzemelerle sararak paketlemeyi tercih ettim. Böylece minimum hasarla uçuşları atlattım.
Eğer benim Asya Bisiklet Turunda yaptığım gibi uzun bir ekspedisyon yapıyorsanız çantalarınız da 30-40 kg arası gelebilir. Çantalarınızın ağırlıkları eşit şekilde bölerek paketlemeniz en uygunu olacaktır. Netice o çantayı uçağa yükleyecek olanlar da insan evladı ve haddinden ağır çantalara pek nazik davranmıyorlar. Ayrıca ihtiyaç halinde ekstra bagaj da almanız gerekebilir. Kimi hava yolları önceden yapılan (uçuştan 36 saat öncesine kadar mesela) ekstra bagaj alımlarında indirim uygulayabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.
Yanınızda taşıdığınız elektronik eşyaları v.s yanınızda kabin bagajı olarak taşımanızın en iyi olacağını unutmayın. 😇
4 – Havalimanına Ulaşım
Bisikletiniz ve bisiklet çantalarınızı paketledikten sonra sıra havalimanına gitmekte…
Kimi şehirlerde Über benzeri mobil uygulamalar üzerinden taksi çağırılabiliyor. Mesela Tiflis’te, Taşkent’te ve Bişkek’te Yandex GO var. Bu ve benzeri uygulamalardan XL seçeneğini kullanarak daha büyük araç çağırabilirsiniz. Bunlarla havalimanına tüm eşyalarınızı rahatlıkla götürebilirisiniz.
Eğer uçacağınız şehirde böyle uygulamalar hizmet vermiyorsa kaldığınız hostelden ya da bisikletinizi kutulamak için destek aldığınız mağazadan araç konusunda yardım isteyebilirsiniz. Eğer bu iki nokta da tıkandıysa iş başa düştü demektir. 🙂 Şehirlerin belli noktalarındaki taksi toplanma yerlerini keşfedip oradan gideceğiniz saat için büyükçe bir taksi bulmanız gerekir. Ben Ürgenç’te böyle yapmıştım mesela. Tavanında sepeti olan bir binek taksi bulup şoförünü sabaha karşı 5’te otele gelmeye ikna etmiştim. Unutmadan şunu da söyleyeyim. Böyle bir senaryoda önceden taksimetre fiyatını konuşmayı unutmayın.
5 – Uçağa Binme
Bisikletle uçağa binmek için havalimanına en az 2,5 – 3 saat önceden gitmenizi tavsiye ederim. Eğer 2 numaralı maddede bahsettiğim gibi önceden bagaj ücreti ödemediyseniz ve ek bagaj alımınızı havalimanında yapacaksanız erken gitmek her zaman avantajınıza olacaktır.
Uçuşunuz için kontuar açılır açılmaz sıraya girmelisiniz. Ekstra bagaj işlemleri yapacağınızı unutmayın. Siz konuya her ne kadar hazır olsanız da kontuardaki görevli memur bisiklet bagajı işlemlerine hakim olmayabilir. Ek bagaj için ekranından gerekli işlemlerin adımlarını bulamayabilir v.s
Ee tabi bir de ekstra para ödeyecekseniz bilet satış ofisine git gel yapmanız gerekecek. Bilet satış ofisinin yerini de havalimanına gider gitmez keşfetmeniz yararınıza olacaktır. Burada işlemler biraz git gel şeklinde oluyor. Önce kontuar, sonra bilet ofisi, ardından yine kontuar gibi bir sıra izleyebilirsiniz.
Bir de olur ya aksilik, bagaj ağırlıklarınızda bir sıkıntı çıkar. Çantalarınızı açıp yüklerinizi daha eşit ya da farklı oranlarda bölmenizi isteyebilirler. Böyle bir durum da size zaman kaybettirebilir.
Çantalarınızı ve bisikletinizi verdikten sonra pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ya da bilet kontrolü gibi aşamaların da olabileceğini unutmayın. Bunlar hep zaman alacak işlemlerdir.
6- Varış Havalimanından Yapılacaklar
Uçakta bisiklet taşırken uçağa sorunsuz şekilde binmek kadar önemli olan bir şey daha varsa o da sıfır sorunla uçaktan inmektir.
Kimi havalimanlarında bisiklet çantalarınızın olduğu paketler diğer yolcular gibi bagaj alım yerinden çıkarken bisiklet kolinizi over loggega yani büyük ebatlı bagaj olarak işlem gördüğü için başka bir yerden almanız gerekebilir. Örneğin İstanbul Havalimanında bu şekildedir. Bisikletinizi bagaj alma salonundaki büyük boy bagaj odasından gidip alırsınız. Kimi havalimanlarında ise görevli personel bisiklet kolinizi getirip bagaj alma bandının yanına bırakır ve gider.
Bagajınız Kaybolmuş ya da Bisikletiniz Hasarlı ise…
Bu en istemediğimiz senaryolardan biridir. Umarım yaşamazsınız ama olur da yaşarsanız panik yapmadan bagaj hizmetlerine gitmeli ve çantalarınızın akıbetini sormalısınız. Eğer paketlerinizde hasar varsa yine havalimanının bagaj hizmetlerine gidip tutanak tutturmayı deneyebilirsiniz. Şanslıysanız hasarınızın maddi karşılığını havayolu firmasından temin edebilirsiniz.
Bisikletiniz ve tüm paketlerinizle sapasağlam bir araya geldiyseniz şimdi önünüzde 2 seçenek var.
1. Seçenek: Bisikleti Havalimanında Kurma
Ben daha önce bisiklet dükkanında çalıştığım için pek çok kez bisikletleri kolisinden çıkartarak kurmuştum. Benim için bir nevi Lego yapmak gibi geliyor bisiklet kurmak.
Eğer daha önce bisikletinizin kurulumunda bulunduysanız ya da kolilerken dikkat ettiysen bisikletinizi toplayıp havalimanından pedallayarak çıkabilirsiniz. Ben Kazakistan Almatı’da havalimanından pedallayarak ayrılmıştım. 🙂
2. Seçenek: Bisikletinizi Kalacağınız Yere ya da Bisikletçiye Götürme
Bu yol bana biraz daha zahmetli geliyor. Havalimanı çıkışlarında büyük ebatta eşya taşıyabileceğiniz araçlar bulabiliyorsunuz. Ama zaten yol yorgunu oluyorsunuz ve farklı bir yere gelmiş bir turist modunda oluyorsunuz. Taksici esnafı ise çoğu yerde aynı. Havalimanında ördek gördüğü anda ekstra para çıkarmaya bakıyor.
Tabi eğer bisikletinizi havalimanında kurmayacaksanız şehirde kalacağınız yerle (hostel, otel, warmshowers hostu v.b) iletişime geçip transfer konusundan onlardan destek isteyebilirsiniz.
Havalimanında ise para konusunu imkanınız varsa ATM’den halledebilirsiniz. Fakat İran gibi uluslararası bankacılık sisteminin çalışmadığı bir yere gidiyorsanız yanınızda 20 ve 50 Dolar gibi parça paralar taşımanız faydalı olacaktır. Exchange ofiste 20 dolar bozdurarak anı kurtarabilirsiniz. Komşu bir ülkedeyseniz de taksicilerle Türk Lirası üstünden pazarlık yapmayı deneyebilirsiniz.
Umarım buradaki bilgiler size yardımcı olur. 😇
Bisikletle seyahat konusunda aklınıza takılan herhangi bir konuda bana Instagram üzerinden ulaşıp sorabilirsiniz.
YouTube’tan Asya Turu Videolarını da izlemeyi unutmayın. 🙂
6 Yorum
Volkan Yolda
Çok değerli bilgiler, teşekkür ederim. Ben uçakla taşımadım henüz bisikleti ama naçizane bir bilgi paylaşayım. Bisikleti havaalanında kendisi kolilemek isteyen arkadaşlar, bir ya da birkaç gün önceden pedalı gevşetip sıksınlar. Çünkü pedal sıkışmışsa son dakika kendi başınıza sökmeniz zor olabilir ve çok büyük stres yaşarsınız. Başka bir arkadaşın videosunda izlemiştim. Selamlar.
Mali
Selamlar,
Özbekistan’da bisikleti sökerken sol pedalı bir türlü sökememiştim. Bişkek’te pedallara bakım yaptıktan sonra biraz fazla sıkmışız sanırım. 😅
Kutulama konusunda bana yardım eden spor mağazasındaki 8 numara alyan anahtarını da pedalı sökmeye çalışırken yalama etmiştik. Sonuç olarak pedal milim bile oynamadı. Ben de kolu kople söktüm ve pedal içeri gelecek şekilde kolu tekrar takıp sabitledim. Eğer sol değil de sağ pedal sıkışsaydı aynakolu kople sökmek zorunda kalacaktım.
İstanbul’a döndüğümde evimdeki kaliteli alyan anahtarla pedalı zorlanmadan sökebildim. 🤦♂️
Yola çıkarken pedal sökmek için 8 numara alyan anahtarı almamıştım yanıma ama ilerleyen zaman için İzeltaş gibi kaliteli bir şey taşımak faydalı olabilir. 😇
Burhan
Merhabalar, fotoğraftaki kutunun ölçüleri nedir acaba? Olabildiğince kırpıp kucultmeliyim.
Mali
Selamlar,
Şu an tam ölçüsünü hatırlamıyorum ama tahmini 115x30x80cm gibi bir ölçüsü vardı.
L beden bir dağ bisikletinin kutusuydu. Yol bisikletlerinden v.s bir kaç cm büyüktü.
Faysal
Merhaba. Ben ist dan decathlon mağazasından sıfır kutusunda bir bisiklet alıp KKTC ye götürmek istiyorum. Ürün sıfır olduğu için gümrük vergisi alırlar mı? Ve taşıma ücreti kaç tl olur? Tşk ler
Mali
Selamlar,
Ben şimdiye kadar gümrüklerde hiç sorun yaşamadım. Hatta gümrük için kontrole bile girmedim diyebilirim. Kıbrıs’ın gümrük koşullarını bilmiyorum, o yüzden net bir şey söyleyemeyeceğim. Benim tesadüf ettiğim, gümrüklerde çoğu zaman bisiklete bakılmıyor. Bakılsa da bisikletli seyahatten döndüğünüzü söyleyebilirsiniz.
Taşıma ücreti konusunda ise güncel ücretleri bilmiyorum. Kullanacağınız havayolu şirketinin web sitesinde, “spor ekipmanı” gibi bir kategoride ücret konusunda aydınlatıcı bir bilgi bulabileceğinizi düşünüyorum.